Fenomenale Taalgrenswandeling vanuit Bellingen

Geschreven door op 01-08-2012

De Taalgrenstochten van wandelclub Bellingen staan garant voor een unieke zwerftocht langs één der mooiste stukjes glooiend Pajottenland en le Roman Païs.  Geen twijfel mogelijk die richting gaat het vandaag uit , alwaar voor de gelegenheid een heuse feesttent is neergepoot.   Al dienen we te zeggen dat de feesttent er ook wel staat voor de Halfoogstfeesten. 

 

Na een hartelijke Pajotse welkom kunnen we de baan op.  Euh , de baan … eerder meteen de volle natuur in.  Geen moeite werd gespaard om er een heuse natuurwandeling van te maken.  Een weg die ons deinend meeneemt langs holle wegen en een compositie van bos en weidedoorsteek.  Een landschap gekleurd met opmerkelijke dorpjes en typische Pajotse vierkanthoeven. 

  

Nu eens jaagt een stevig brokkenpad ons de hoogte in, stuurt een smalle weg ons dwars door het tarweveld of laat een klimmend veldwegeltje ons het glooiend dal instappen.  Speciaal aangelegde loopplanken zorgen ervoor dat we feilloos enkele grachten dwarsen, terwijl we aan de horizon neerkijken op een aantal lieflijke Pajotse dorpen. Het geheel laat ons uitdeinen op een eerste rust , alwaar we kunnen genieten van enkele streekproducten , vers gebakken worst en braadspek. 

 

Het groot aantal niet-aangesloten wandelaars valt ons meteen op , wanneer hierna een resem van kerkwegels ons het heden en verleden vertellen van de boeren en boerinnen.  En ongestoord door de privétuin van enkele imposante kastelen die een lange geschiedenis met zich meedragen mogen voorbijstappen.  Iets verder ter hoogte van een typische vierkanthoeve worden we zowaar een immense boomgaard ingedumpt. Op het einde wacht rustpost twee , alwaar we opnieuw van heel wat streeklekkers kunnen proeven.  Ja een Beersel blond of Beersel zwet  gaat er met dit heerlijk wandelweertje wel gretig in.

 

De organisatoren worden dan ook om de haverklap met talrijke lofbetuigingen beloond. Ook hierna bleven we een ongerept landschap doorkruisen, die gespeend was met een onuitputtelijke voorraad aan kerk- en veldwegels.  Daar waar zogenaamd geen weg was , werd er maar één gemaakt of dienden we maar avontuurlijk over enkele boomstammen te klauteren.  Naar verluidt hadden de organisatoren maar liefst vier dagen lang stukken gras gemaaid , paletten aangebracht of een nieuwe passage gecreëerd.  Chapeau hiervoor ! 

Er werd ons vooraf een wandeling beloofd langs bos, weide en privé … we kunnen enkel besluiten dat het een pure natuurwandeling was langs de taalgrens van het Pajottenland en le Roman Païs…  volgend jaar zijn we terug op de afspraak … zeker weten ! 

Geniet mee van enkele sfeerbeelden : 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate