Schitterende Dender- en Scheldetochten vanuit Lebbeke

Geschreven door Ides Codde op 01-08-2012

De laatste zondag van juli organiseert de Denderklokjes Lebbeke traditioneel haar Dender- en Scheldetochten vanuit zaal Ons Huis.  Dus gaat het richting Lebbeke , alwaar we na wat rondtoeren door de talrijke wegenwerken alsnog ons karretje kwijt kunnen op de parking voor het kasteel van Lebbeke. 

 

Het oorspronkelijke kasteel, daterend uit 1873, werd door notaris de Blieck in neo-classicistische stijl gebouwd. In 1913 liet de invloedrijke brouwersfamilie Du Bois het statige bordes en kasteeltoren met belvedère toevoegen. Dit kasteel is een beschermd monument. Nu is het een restaurant , we laten het culinaire genot voor een andere maal en gaan stappen.  De zaal uit naar het centrum langs de beschermde Onze-Lieve-Vrouwkerk. Reeds in  1108 werd door een groep rijke boerenfamilies in de dorpskern een eerste bedehuis opgericht wat later in 1470 vorm kreeg als de Onze-Lieve-Vrouwkerk waarvan het gotisch koorschip bewaard bleef. Het middenschip werd aangepast in 1776.Reeds in 1712 kreeg de kerk een Barokke westgevel. In 2004 werden de gevels volledig gerenoveerd. 

 

Langs enkele kerkwegels gaat het richting gemeentelijke sportcentrum. Via de parking wacht ons een eerste groen doorsteekje, een geplaveid pad  achter een woonkern zet ons af aan het wachtbeken van de Vondelbeek. Er volgt een prachtige  omloop  over smalle slingerende wegen en vlonderpaden doorheen een innig stukje natuur. Met het educatieve Wilgenarboretum dat weliswaar alleen uit wilgensoorten  bestaat krijgen we een groenrijk vervolg . Tot de “wilgenfamilie” behoren minstens driehonderd soorten. Allen zijn ze min of meer licht behoevende  pioniersplanten. Wilgen zijn de knotbomen bij uitstek en bevatten salicylzuur, de grondstof voor aspirine. Hierna loods een brokkenpad langs de spoorweg ons verder tot het kasteel De Naeyer. Het kasteel gaat terug tot de 16de eeuw. Het huidige landhuis werd opgetrokken in de jaren 1840 in een sobere neoclassicistische stijl met een eigentijdse toren. Uit dezelfde periode dateert  het dienstgebouw met koetshuis, paardenstallen en oranjerie .

 

Een veldweg overgaande in een smal pad stuurt ons richting het gehucht Heizijde. Even door wat bebouwing en wegenwerken waarna een schorspad ons op sleeptouw neemt langs het recente geboortebos en de eerste rust. De woonkern van Heizijde bezit enkele fraaie herenhuizen, zo merken we na de rust. Waarna een aardeweg overgaand in een slingerend pad ons verder loodst langs de stille strookjes Dender- en Scheldevallei. Aan het voetbalveld FC Lutterzele ,mogen we nog eens onverhard een beekje volgen. Het laat ons uitmonden op een grasveld van de industriezone Vlassenhout. Kwestie van de volgende rust op te zoeken in huisbrouwerij Dilywens- Vicaris. 

 

Vincent Dilywens begon thuis in Grembergen in 1999 bieren voor eigen gebruik te brouwen. In 2005 werd hem gevraagd een eigen bier te serveren ter gelegenheid van de voorstelling van een boek dat zijn broer uitgaf. Hij liet 1250 liter van zijn eigen bier, onder de naam  Vicaris brouwen bij de proefbrouwerij  te Lochristi. Omdat de vraag naar dit bier zo groot was werd ook een tweede brouwsel geproduceerd. Het gamma werd uitgebreid met Vicaris General en Vicardin. Zijn bieren kaapten de volgende jaren heel wat prijzen weg. Daardoor besliste hij om in 2008 zijn tandpraktijk stop te zetten en professioneel als bierfirma verder te gaan. In 2010 brouwde de proefbrouwerij 700hl Vicarisbieren, waarna hij een pand aankocht in de industriezone Vlassenhout en een brouwerij, lagertanks, bottel- en etikettenmachine in Italie opkocht. Op 20 mei 2011 vond de officiële opening plaats. 

 

Als toemaatje krijgen we zowaar een rondgang door de brouwerij, aardig meegenomen , waarna we de wandeling verder zetten langs hoofdzakelijk verharde en rustige landelijke wegen. De Schipperdijk op de grens van Baasrode vormt ons volgend stapdoel. Ook hier volop genietend van het heerlijk zonovergoten landschap tot en laatste rust opnieuw in Heizijde. Rest ons nog  5,4 kilometer, zaal uit door een woonkern opgvolgd door een aarde doorsteekje. Het is de prelude van een onverhard pad die ons enige tijd langs de spoorweg brengt tot aan het station van Lebbeke. We kunnen er niet omheen wanneer we door een dreef stappen, volgt de obligate passage langs de gebouwen van Vondemolen, een fabrikant van peperkoek en ook wel een beetje de hoofdsponsor van de Denderklokjes. Al 145 jaar of vijf generaties lang verwent Vondemolen volgens aloude familierecepten haar klanten met heerlijke peperkoek en peperkoekproducten. Peperkoek bestaat al zo lang dat de exacte geboortedatum moeilijk te achterhalen is. In de tijd van de Farao’s bakte men in oud Egypte al een koek met granen, honing en specerijen. Ook de Grieken kenden, een soort honingkoek. In Vlaanderen was peperkoek een zeer gewaardeerde lekkernij. Heel wat steden hadden het bakken tot kunst verheven. In Vlaanderen werd peperkoek tot aan de WOII op talloze plaatsen op ambachtelijke wijze gebakken. 

 

Hierna stappen we het  Lietbekapad op, het staat voor de eerste benaming van Lebbeke en loopt slingerend tussen de maïsvelden en akkers van de Scheldevallei. Uiteraard kom je hier ook langs de historische Onze-Lieve-Vrouw kerk en het 'hofken van 7 weeën". Meteen het einde van een schitterende wandeling met veel natuur die we afsluiten met het streekbiertje een blonde Vicaris.

Geniet mee van enkele sfeerbeelden : 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate