Verkwikkende Noordzeetocht vanuit De Haan

Geschreven door op 03-08-2012

De Haan, het beste van de kust propagandeert de gemeente op haar website.  Of De Haan nu inderdaad het beste van de kust te bieden heeft laten we graag in het midden.  Wat we wel kunnen garanderen is dat wandelclub Stormvogels reeds 41 maal de mooiste en innigste plekjes van De Haan aandoet tijdens haar jaarlijkse Noordzeetocht.

 

Een wandeling aan de Noordzee brengt altijd wat wandelaars met zich , het is dan ook reeds vrij druk wanneer we ons aanmelden in de Einsteinschool.  Ja, De Haan heeft duidelijk iets met geleerde Albert Einstein te maken.  In de periode van 28 maart tot en met 9 september 1933 verbleef hij er immers een tijd in de villa Savoyard. Waarna hij voor de Duitsers richting Engeland vluchtte en nog later naar de Verenigde Staten.  De fysicus staat inmiddels zittend op een bank vereeuwigd in de Normandiëlaan. 

 

Het blijft vooralsnog wat druk wandelen langs de Stationsstraat en de St-Monicakerk. De pastorie van de paters Augustijnen  en de oude Cinema Rio moesten inmiddels plaatsruimen voor de nieuwe openbare bibliotheek.   Via de groentemarkt stappen we vooralsnog door de Concessiewijk.  Vooral de talrijke geklasseerde villa’s uit de belle époque vallen er ons op.  De zeedijk is inmiddels niet meer veraf , De Haan maakt zich op voor de dagjestoeristen , terwijl we de heerlijke zilte zeegeur tot ons opnemen.  Ook het kunstproject Beaufort 04 geniet onze belangstelling.  De creaties van de Deense kunstenaar Jeppe Hein onder de noemer ‘ modified social benches ‘ genieten veel bijval. Geen wonder van gewone zitbanken maakte hij werkelijk knotsgekke kunstwerkjes. 

  

Met de duinbossen van Vlissegem komt zowaar ook een strook zand in het vizier.  Open plekken en begrazing zorgen ervoor dat de fauna en flora volop tot haar recht kan komen , waarna een venijnige zandheuvel met andere woorden een duin ons andermaal langs de zeedijk laat lopen.  Ook Albert Einstein maakte tijdens zijn verblijf in De Haan , graag een lange wandeling op het strand, langs het bos en in de polders. Dit blijkt althans uit een infobord langs de Zeedijk.  Een tweede strook zandlopen volgt met de Duinbossen van De Haan op het grondgebied van Klemskerke. Niettegenstaande we ons nog best fit voelen, kruipt het zand waar het niet kruipen moet.  Het gebied strekt zich in feite uit van Vosseslag  tot Wenduine.  Het is een afwisselend duingebied met bos, duinstruweel en duingraslanden.  Heerlijk wandelen dus. 

 

Na een verkwikkende rust in Vosseslag zetten we de wandeling verder langs hoofdzakelijk rustige, slingerende en onverharde bospaden. Dit afgewisseld met rustige woonwijken.  Voldaan bereiken we terug zaal de Polder ,  juist op tijd om te proeven van een heerlijk broodje Noordzee, de specialiteit van de Stormvogels. 

Geniet mee van enkele sfeerbeelden : 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate