Adriaanstocht langsheen glorierijk natuurschoon

Geschreven door Liban Glorieux op 06-08-2012

We zijn begin augustus, in de volksmond de oogstmaand genaamd. Het zou hoogzomer moeten zijn, maar daar hebben we dit jaar nog niet veel van gemerkt. Vandaag trekken we naar Onkerzele. Een deelgemeente van Geraardsbergen, nog net Oost-Vlaanderen maar evenzeer vlak bij Henegouwen en Vlaams-Brabant.

 

Het is 05h30 als we toekomen in het BKO De Speeldoos waar wandelvereniging “Padstappers Geraardsbergen” het vierde luik van de “Oost-Vlaamse Biergordel” organiseert. Vele langeafstandstappers hebben de weg naar Onkerzele gevonden met als gevolg een lange rij aanschuivende gelijkgestemden aan de inschrijftafel. “Padstappers Geraardsbergen” hebben vandaag een reputatie waar te maken. Het is een van mijn favoriete clubs wat betreft natuurwandelingen. En ik verwacht vandaag niet anders.

 

Het is 05h50 als we starten en voor het eerst merk ik dat we weldra onze zaklamp zullen mogen meenemen. Ja! De dagen worden immers al snel korter. Onder een heldere maan schuiven we als donkere schimmen het ochtendgloren tegemoet. Het lijkt alsof we richting centrum Geraarsbergen gaan. Niets vermoedend dalen we in dichte groepjes af naar de Dender om dan plots links weg te draaien voor een erg steile klim richting Kapelberg. Hier en daar wordt er flink naar adem gehapt. Een maal boven en klaarwakker trekken we langs de verwachte mooie natuurpaden richting Helix, een Natuur- en Milieueducatief centrum van de Vlaamse overheid. Een mooie controlepost waar we later op de dag nog eens terugkomen. Onmiddellijk na de rustpost worden we in een stukje natuur gedropt via het gekende groene logo van natuurpunt. Wat later duiken we voor de eerste keer een maïsveld in. De parcoursmeester van “Padstappers Geraardsbergen” schuwt de verdoken paden niet ! En dat zal meerdere keren het geval zijn vandaag. Paden die ingenomen worden door landbouwers. Het fenomeen komt overal voor. We duiken het Raspaillebos in en wat volgt is subliem. Niet gekuiste smalle paden door bramen – netels – water – bloemen enz. … Zo heb ik graag. Avontuurlijk mooi. Die enkele schrammetjes die we oplopen kunnen daar niets aan veranderen. 

  

We verlaten het bos en betreden een stukje Vl.-Brabant. In Moerbeke, niet zo ver voorbij de mooie OLV.-Hemelvaartkerk mogen we opnieuw even rusten. Een na een schuiven de wegels, paden en bezienswaardigheden voorbij. We hebben ogen tekort om al het moois te aanschouwen ! Onmogelijk om alles in dit kort verslag samen te vatten. De Dender is plots opnieuw vlak bij. Een zeer mooi stukje privaat bos in het gehucht “Grote Buizemont” en we overschrijden de provinciegrens met Henegouwen. De controle in de St.-Antoonhoeve te Deux-Acren ligt er adembenemend mooi bij. Van hieruit starten we voor een lus door het natuurgebied “Prés Rosières” grotendeels langs de “Mark”. De Mark is een zijriviertje van de Dender dat ontspringt in het bos op de grens tussen de Henegouwse gemeenten Opzullik en Edingen, vervolgens door de Vlaams-Brabantse gemeenten Herne en Galmaarden en het Oost-Vlaamse Viane stroomt om in het Henegouwse Deux-Acren uit te monden in de Dender. 

 

Opnieuw krijgen we een deel van de wilde ongekuiste paden onder de voeten geschoven. De verscheidenheid aan bloemen en planten is niet te tellen. Het is moeilijk om uit te leggen aan mensen waarom wij langeafstandstappers dit doen. Wel dan moeten ze maar eens naar hier komen. Geloof mij, het werkt verslavend! We slingeren door het prachtige landschap verder opnieuw naar Moerbeke. We duiken het Moerbekebos in en krijgen een lastige klim aangeboden vlak naast de Bosberg. Een maal terug in de rustpost Helix mogen we wat nagenieten van de gratis aangeboden Tongerlo bier. In de verte ontwaren we de St.-Martinuskerk van Onkerzele. Dit betekent het einde van een zéér mooie wandelervaring. 

 

Vele lange afstandstappers mogen vandaag hun bierpakket afhalen. Stuk voor stuk prachtige bierjuweeltjes, die het echo van deze Oost-Vlaamse wandelbiergordel strelen.  Een Ronsischen tripel, Sloeber, Adriaen Brouwer Dark Gold,  een prior Tongerlo en Delirium Tremens zijn de beloning om thuis nogmaals na te genieten.  Er rest ons nog één 50km klepper te gaan. De Deliriumtocht te Melle op 29/09/12, een organisatie van Wsv Land van Rhode. Vandaag alvast een welgemeende dank aan de Padstappers ! Zij hebben hun reputatie meer dan weer gemaakt !

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate