Prachtig natuurgebied in de vlasstreek rond Grammene

Geschreven door Walter Algoedt op 06-08-2012

Wie nood had aan een rustige onthaasting , diende zaterdag ll. af te stemmen richting Grammene. Vanuit het oude vlassersdorp organiseerde Natuurvrienden Deinze immers een rustige en landelijke wandeling langsheen een heerlijk stukje natuur. 

 

In de schaduw van de beschermde Sint-Baptistenkerk met merkwaardige achthoekige toren worden we het Schepenwegeltje opgestuurd.  Een kleine kerkwegel , die ons via de Pannestraat en de Hutstraat het open landschap van een oud vlasserverleden laat induiken.  Het gaat de richting uit van de Vondelbeek, een 12ha groot natuurgebied die zich duidelijk laat kenmerken door wilgen en elzen.  We volgen de mooi omrande wandelpaden, tot een houten brugstaketsel ons  figuurlijk tussen duizenden sierlijke wilde bloemen laat stappen. Een duidelijk veel lager gelegen weide en moerassig gebied, her en der treffen we zelf enkele kleine rietbosjes. 

 

Op weg naar Gottem, nog zo’n lieflijk dorpje in de Leiestreek , treffen we enkele vlashaarden.  Net als Grammene vormde het meer dan een halve eeuw lang een vlasserdorp. En kijk de traditie wordt in eer gehouden. Heel toepasselijk mogen we zelfs rusten in de Vlashaard. Er staat een lus te wachten , langs zeer genietbare veldzichten en rustige weidelandschappen waar de talrijke koeien opvallend zitten pootje te baden.  Onverwachts trekken we verder langsheen de Oude Leiearm Gottem.  Een mooi strookje natuurdomein die ontstond in 1974 bij het rechttrekken van de Leie. Inmiddels is de oude meander uitgegroeid tot een vissersparadijs, en krijgt fauna en flora er de bovenhand. De lage vochtige oevers zijn daarenboven de ideale voedingsbodem voor tal van bloemsoorten. De vrij natuurlijke doortocht laat ons tenslotte terug uitmonden in de Vlasschuur van Gottem, alwaar we andermaal genieten van een welverdiende rust. 

 

Wie dacht dat het beste van de wandeling voorbij was, kwam bedrogen uit.  Een nieuw strookje groen biedt zich aan met het Beekmeerspad, de Oude Koeweg en de Warande.  Waarna een oude kerkwegel ons terug feilloos naar het eindpunt in Grammene brengt.  Ook ditmaal zorgde wandelclub Natuurvrienden Deinze voor een mooie wandeling in de prachtige Leiestreek. Daarenboven konden we genieten van een heerlijke zomerse wandeldag en o ja … ook van een crème glacé met verse aardbeien.  Stilaan ook het handelsmerk van de wandelclub aan het worden. 

Geniet mee van enkele sfeerbeelden : 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate