Op Kastelentocht in Vinderhoute

Geschreven door Walter Algoedt op 07-08-2012

Vinderhoute, het kastelendorp gelegen in het rustige nietige Meetjesland wordt vandaag onze wandelbestemming.  In de nabijheid van het gemeentelijk sportcentrum wijzen enkele medewerkers-parkeerwachter ons de weg naar een grote comfortabele weideparking. De organiserende Reigerstappers verwachten nogal wat deelnemers ter gelegenheid van hun Kastelentocht.  Ook de zon is van de partij , meer moet dit niet zijn om enkele uurtjes aangenaam te stappen.  De omlopen vertonen een prachtig groen natuurparkoers , we opteren voor het 16km parcours. 

 

Amper honderd meter verder worden we ogenblikkelijk een stuk groen ingedropt. Het blijkt het natuurdomein de Durmmeersen te zijn.  Er staat een mooie rondgang te wachten. Rond enkele vijvers met een ruwe ondergroei van struikgewas is dit groengebied spontaan ontstaan.  Thans is het uitgegroeid tot een waardevol natuurgebied en paradijs voor talrijke water- en rietvogels.  Het toereken rond gaat het de Speybroeckbrug op. Ze overspant een kruispunt van waterwegen , alszijnde het Kanaal Brugge-Gent en de ringvaart rond Gent.  We volgen een tijdlang de Ringvaart in de richting van Mariakerke , uitkijkend op de silhouetten van de prachtige Gentse stadstorens.  Amper bekomen van het natuurschoon, weet ook het domeinpark Claeys-Bouüaert ons te bekoren.  Er is slechts sprake van een kasteel in de 18de eeuw. Daarvoor ontwikkelde het domein zich vermoedelijk tot een nederzetting. Het stadspark is inmiddels 8,3ha groot en eigendom van de gemeente Mariakerke. Het kasteel wordt  momenteel ter beschikking gesteld voor socio-culturele activiteiten.

Via de prachtige lange kasteeldreef wenden we af naar het centrum , waarna het eventjes dwars door het kerkhof gaat tot de rust in CC ’t Geestjen. Na de rust stappen we verder door de leefkern van Mariakerke en een rustige riante villawijk.  Een vlaggenmannetje maant ons aan ‘ het slow ‘ te doen , want we stappen terug een stukje groenzone in. Het is het bufferbos der groene velden ontsproten in de periode 2003 tot 2004.  De groene zone is 4ha en enkel toegankelijk voor wandelaars.  Met het stedelijke natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen krijgen we meteen een vervolg voorgeschoteld.  Geprangd tussen de drukke R4 en de bebouwde omgeving vormt het een schitterende oase van rust.

 

Het geheel laat ons terug uitmonden aan de Speybrouck brug , die we andermaal dwarsen. Aan de overkant wenkt een ander stuk groene natuur, waarna we via de Vredesdreef eventjes mogen verpozen in de gemeenteschool van Vinderhoute.  We vatten het laatste gedeelte aan, we kunnen het meteen bestempelen als de kasteellus.  Te beginnen met een neoclassistisch  herenhuis verscholen in het groen.  Het fraaie herenhuis met omringende tuin dateert uit 1870 en is als monument beschermd sinds 1995.  Honderd meter verder komen we voorbij het Schouwbroekkasteel.   Het was ooit een ‘ hof met huys de plaisance ‘ omringd door wallen en dreven. Midden de achttiende eeuw eigendom van P. d’Hane , heer van Eeckhove.  Achter het tuinhek staan drie monumentale kastanjebomen, één ervan is naar verluidt de dikste kastanjeboom in België.

 

Via een bospad stappen we verder naar het Gavergrachtdomein.   Hierna kozen we terug voor de weidse natuur , langs talrijke boerenhuizen en langgerekte witgekalkte boerderijtjes met soms wel erg historische namen. Het bracht ons even in de richting van Lovendegem, alwaar we een zicht kregen op de Van Vlaenderensmolen en voorbijde St.-Annakapel stapten. Deze bakstenen kapel met zadeldak is gelegen aan een vijfsprong ( kruispunt met 5 wegen) en op het einde van de Beukendreef naar het kasteel van Vinderhoute. Ook een prachtig wit gekalkte woning uit 1270 bemerkten wij op deze tocht. Een laatste kasteel nog en wij bereikten meer dan voldaan de aankomst. 

Geniet mee van enkele sfeerbeelden : 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate