Smullen van heerlijke Vakantietocht vanuit Elversele

Geschreven door Jean-Pierre Declerck op 08-08-2012

Elversele , deelgemeente van Temse is vandaag de uitvalsbasis voor mijn midweekwandeling.Vanuit de ruime en kraaknette Emiel Naudtszaal, genoemd naar de laatste burgemeester van het dorp vooraleer het fuseerde met Temse, heeft wandelclub Temse haar jaarlijkse Vakantietocht uitgetekend. Tot mijn niet geringe verbazing en in tegenstelling tot wat in Marching vermeld staat kan je hier bijna 28 km. stappen onderverdeeld in 3 lussen van 9,1 ; dan 9,3 en tenslotte 9,2 km. Lus 2 en 3 hebben een splitsing zodat je die kan beperken tot een dikke 6 km. Niet getreurd want later zal blijken dat het wandelplezier er niet minder om zal worden , integendeel .Op weg dus voor “het volle pakket “ . 

 

Lus 1  9,1 km.

Wij lopen de Kapelwijk door, dwarsen de weg naar Waasmunster en gaan dan langzaam stijgen op een asfaltwegje om zo het Durmedal uit te komen. Boven wachten de velden en weiden van de Stokthoek die doorlopen worden om bij het crematorium Heimolen de grote weg te dwarsen. Hierachter een smal asfaltwegje dat wat verder overgaat in een grindpaadje. Veldpaadjes kronkelen tussen de weiden tot wij tegen de autoweg aanbotsen. Op een parallel wegje blijven wij er een poos langs lopen, maar dan gaan wij de bosjes en veldwegjes van de Muizenberg bewandelen. Een maïsveld slokt ons op, erachter een graspaadje dat ons afzet in de hippe villawijk van Waasmunster-Heide. Even wat “ huisjes “ kijken en dan langs de weg richting Sombeke. Maken een ommetje en bereiken dan de Dries. Wij dwarsen het driehoekig plein met zijn prachtig barokke kerkje uit de 17de eeuw en stevenen dan recht op Elversele af. Nog wat straat in, straat uit en onze eerste lus zit er op.

 

Lus 2  9,3 km.

Wij gaan nu recht op de hagelwitte geklasseerde Sint-Margrietkerk af, slaan rechtsaf, komen wat verder kort een veldwegje in, doorlopen een wijk om zo het rond punt van de Duivenhoek over te steken. Even nog langs de weg naar Temse en dan is het al natuur wat de klok slaat. Midden de weiden gaat het tot de dijk langs de Durme. Wij kuieren mee met de rivier waar lila springzaad welig bloeit. Bij de brug over de N41 klauteren wij tussen het gele boerenwormkruid omhoog, volgen wat een graspad tot de knieën midden mooi bloeiend helgeel jacobskruiskruid en dan tussen wat bosjes de dieperik in, recht naar het natuurgebied het Noubroek. Langs een beekje waar de zeldzame zwanebloem bloeit tot een trapje en dan terug de dijk op. Door de brede rietkraag en de wilgenbosjes in de Durme een poos niet te zien, maar dan trekt de rivier een zilveren lint tussen het paarse springzaad, hemels. Het Noubroek met zijn wilde, bijna ongerepte natuur en zijn vele vijvers blijft steeds onder ons en dan gaat het opeens de dijk af, een halve draai bezijden een nieuw aangelegd spaarbekken en langs wat jonge wilgen stappen wij tot het gehucht Den Bunt. Wat restaurantjes voorbij en dan het gelijknamige natuurgebied in. "Den Bunt" is een uniek natuurgebied met een merkwaardige flora, ontstaan uit de veelvuldige overstromingen van de Durme en uit de ontgonnen turfputten. Tussen vijvers en kreekjes, langs kristalheldere beekjes lopen wij er helemaal door om bij Hamme nogmaals de N41 te dwarsen. Kort stappen wij Hamme door, een bosje en steken bij de Mirabrug de Durme over om het natuurgebied Koolputten door te wandelen. De spitse kerktoren van Elversele komt achter de weiden in zicht en wat later lopen wij het dorp door terug naar de startzaal .

 

Lus 3  9,2 km.

Nog eens Elversele door, het voetbalveld over, wat straat tot je tegen een afsluiting aanbotst. Achter wat vlinderstruiken een bijna verborgen paadje dat tussen huizen en tuintjes doorloopt. Een streep asfalt leidt tot het kasteel van Sombeke. Rechtover de inrijpoort slaan wij een zandig wegje in, volgen veldwegjes en komen onder wat kraakoude wilgen de Durmedijk op. Wij slaan hier rechtsaf, stomen over de dijk langs het water tot wij via een grindpad de potpolder intrekken. Wij maken een brede bocht tot de kerk van Waasmunster voor ons opduikt. Hier maken wij rechtsomkeer en vinden wat later de Durmedijk terug. Hier krijgen wij een prachtig zicht op de potpolder en het Durmedal. Verder ons grindwegje van zoeven terug in, een smal wegje in een bosje, terug naar onze wilgen en nog eens de dijk op. Een laatste maal genieten van de natuurpracht langs de rivier, bij een poel waar lisdodde welig opschiet gaat het benedendijks onder ritselende populieren nog eens naar het kasteel en dan recht Elversele in waar wij wat later onze laatste lus afronden.

 

Wie op zoek is naar een ontspannende wandeling moet in Elversele en omgeving zijn. Wandelclub Temse liet ons vandaag smullen van een heerlijke natuurtocht.

Geniet mee van enkele sfeerbeelden : 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate