Met Ibis Puurs op Duveltocht

Geschreven door Patrick Vanderstukken op 08-08-2012

Volgens het laatste weerbericht 50 % regenkans vandaag, denkelijk weer in de namiddag, de plu’s gaan dus mee naar Puurs. Ik verslik mij in de eenrichtingsstraten van het dorpscentrum, gelukkig slaapt de arm der wet nog. De parkoerstekening bestuderen we vandaag met meer dan gewone aandacht. Zoeken het groen op en liefst niet dat van bloemkolen. Komen vrij snel tot de conclusie dat we een alternatieve 30 km kunnen wandelen zonder echt van het parkoers te moeten afwijken. We gaan er voor.

 

De langere afstanden gaan vrijwel meteen hun eigen gang, dwars door Puurs langs Neerheide tot de Expresweg. Bij houtzagerij Peleman steken we de drukke N16 over. Maken een ommetje in het groen rond restaurant Eyckerhof en vervolgen onze weg richting Eikevliet. Zodra mogelijk duiken we de natuur in, weilanden en populieren in geel & groen. Het is behoorlijk warm al is het dan nog voormiddag, we zijn blij bij elke strook beschutting die we krijgen. Bij het uitkomen van de Eikerheide loopt de 30 km rechtdoor Wintam binnen, wij pikken het extraatje van de 42 km op. Lopen over zanderige paden door maïs en open landschap. Een kip vindt Linda leuk gezelschap en loopt een eindje met haar mee. Ben dus even aan de wandel met twee kippetjes. We komen bij het Zeekanaal Brussel-Schelde uit. Blijven onderaf de dijk in het groen lopen tot centrum Wintam. In de Sint-Margaretha taverne ligt gewoontegetrouw de rustpost, we hebben 8 km in de benen.

 

De marathon heeft hier een lus van 9,6 km af te leggen, wij gaan mee. Lopen door een wijkje en langs veldwegen af en aan de Koning Astridlaan tot in Hingene. De parkoersbouwer loodst ons door de gemeente langs straten en kasseitjes. We lijken wel Flandriens op fietstocht, snappen zijn bedoeling niet goed. Passeren een vijver en stappen dan langs achterafjes naar puur natuur. Een mooie strook groen met nog laag maïs, rietkragen en populieren, loodst ons naar de Scheldedijk. Stroomopwaarts gaat de reis met aan de overkant een uitzicht op de scheepswerven en het dorpscentrum Rupelmonde. In de verte Schelle en zijn Interescaut, Hemiksem en de abdij van St-Bernard, ja zelfs Wilrijk en zijn smeerpijp. Tot onze teleurstelling duiken we niet opnieuw in het groen maar blijven op de dijk lopen, kiezend voor het Zeekanaal en de sluis van Wintam. We ploffen op onze stoelen bij St-Margaretha, hadden ons deze lus groener voorgesteld.

 

Een wandelaar ‘van euver ’t woater’ pikt bij ons aan. Hij loopt maar dertig en is per vergissing op de 42 km gesukkeld. De brave man snapt er niks van. Hij vertrekt samen met ons de Koningin Astrid laan in. Waar wij de velden ingaan keert hij op zijn stappen terug, ik was hier al eerder vandaag, is zijn commentaar. Wij zijn op onze hoede, zeker als de grote rode beuk die kasteel d’ Ursel en dus Hingene markeert  niet veraf meer is. Het probleem wordt ons duidelijk als we pijl en lint gemaskeerd door wuivend maïs vinden. Hier moet onze vriend in de fout gegaan zijn. Een steenslagpad voert ons naar bosrijk gebied. Is nu heerlijk wandelen in het natte biotoop tot bij een hoeve en zijn kasseidreef. Vanmorgen kwamen we in deze omgeving ook foutlopers tegen. Kunnen deze keer de oorzaak van hun avontuur niet duiden. We stappen de N16 over ter hoogte van een Audi garage. Volgen even een kakelnieuwe baan richting Puurs en gaan dan de velden in, bloemkolen, venkel en prei of wat dacht U. Tarmacjes zetten ons af bij de Puurse watertoren en domein Tekbroek. Mogen heerlijk kuieren langs de Vliet en zijn vijvers tot bij Overheide. Terwijl het weer ‘keert’ zetten we koers naar het Fort van Liezele. Deze keer pauzeren we er wel, de 3 x 9 km eisen hun tol aan lijf en leden.

 

Dezelfde 1400 meter als gisteren loodsen ons naar de finish waar menig wandelaar geniet van het terrasjesweer, het koele lokale gerstenat (Duvel) en de slimme zet van Ibis …een heus frietkraam. We babbelen wat bij met ondermeer Frans (van Jefke) en Sylvain (Batteurs de Cuir). Vallen Lut en Luc warempel binnen ! Zij vonden de lus in Wintam wel leuk vanwege de vergezichten. Zo zie je maar, meningen verschillen, gelukkig maar. Moe na ons eerste volledige wandelweekend in meer dan een maand rijden we terug naar huis waar … de venkel wacht, echte Puurse venkel ! 

Geniet mee van enkele sfeerbeelden : 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate