Bos- en veldwegen festival tijdens Zandhovense Kastelentochten

Geschreven door Ides Codde op 09-08-2012

Ettelijke jaren organiseerde De Stroboeren vanuit Zandhoven een Kastelentocht , tot de plaatselijke muziekharmonie Sint-Amelberga de wandeling overnam.  Inmiddels worden de Zandhovense Kastelentochten voor de 35ste maal waargenomen.  Op naar Zandhoven dus, duidelijk in twee gesneden door de drukke E313 tussen Ranst en Zoersel. 

 

Maar geen nood wanneer we het wandelplan nakijken , staan 25 heerlijke kilometers te wachten overwegend langs bos- en veldwegel en talrijke kasteeldomeinen.  De aanzet vormt reeds een aanlokkelijke opener, een landelijke weg door een woonkern.  Een doorsteek langs de sportterreinen brengt ons kort hierna het bos in.   Eigendom van het Hof van Liere , volgt een prachtige doortrek van het privédomein en een statige beukendreef.  Het Hof van Plaisance werd begin 15de eeuw gebouwd als waterburcht door de heren van Liere, de verdedigingsmuren werden later gesloopt.  Uiteindelijk ruilen we het prachtige kasteeldomein voor een onverharde landbouwweg. Tussen de hoge varens door staan we plots midden het Begijnenbos.  Sierlijke dreven en slingerende wandelpaden zorgen voor een weergaloze bosomloop. Het blijft bekoorlijk lopen, wanneer we langs een weidedoortrek het privédomein van Kasteel Montens intrekken.  Sinds 1812 is het omgracht kasteel eigendom van de familie Montens.  Het vond zijn oorsprong in de Middeleeuwen , doch werd tijdens de Franse Revolutie grotendeels beschadigd.  Opmerkelijk is de gebogen oprijlaan en sierlijk witgeschilderd ijzeren hek. Het geheel heeft toegang tot een statieplein met kasteel , oranjerie en symmetrisch opgestelde stallingen. 

 

Hierna volgen een reeks heerlijke smalle paden, bosdoorsteken en graswegels die ons afzetten in Massenhove voor een rust in het plaatselijk gemeenteschooltje.  Voldoende uitgerust trekken we in de schaduw van de Sint-Stephanuskerk verder.  Kriskras door de woonkern , op tal van plaatsen maakt men promotie voor de ‘ tettenkotconcerten ‘.   Ons hoofd begon zowaar wat op hol te slaan  en dus gingen we op zoek naar de oorsprong van de naam.   Op het gemeenteplein van Massenhove staat immers een kastanjeboom met nogal suggestieve uitstulpingen. De link naar … was dus meteen gelegd. We dienen het achteraf wat de stellen met rustige wegen uitkijkend op de typische Kempense landerijen. Tot een brokkenpad en opeenvolging van zandwegen ons langs de bosrand afzet op een aftandse kasseiweg.  Duidelijk de weg uitwijzend van het een of andere kasteeldomein.  Met het Hof ter Donck krijgen we scheepsrecht.  Het is een landhuis in neoclassicistische stijl opgetrokken begin de XIX-eeuw.  De omliggende bossen, landerijen en hoeven waren lange tijd eigendom van het kasteel , tot die in 1923 aan de familie Brydenbach werden verkocht.  André Brydenbach bouwde in de periode 1924-1925 de groentenfabriek ‘ Conserverie van Santhoven ‘, in de gloriejaren waren tot 200 mensen in dienst. 

 

We mogen wat later nog eens rusten in een autogarage. Hierna wacht de doorsteek van het privédomein Bautersemhof.  Het vormde het voormalige Cijnshof van Bautersem met een dubbele achtvormige omwalling. Op het binnenplein van het kasteel staat een honderdjarige ceder. In de 13de eeuw vormde het domein niks anders dan een omheinde hoeve genoemd naar het geslacht Bautersem.  Hendrik IV wordt er als de heer van Zandhoven vermeld. Ook het Bautersemhof vormde lange tijd een Hof van Plaisance. St-Amelberga blijft ons maar een keur van schitterende strookjes groen en prachtige kasteeldomeinen aanbieden.  Kort krijgen we een streepje asfalt , kwestie van gezwind het Binnenbos in te duiken.   Heerlijk zandlopen langs een prachtig stuk is dit, we volgen er enige tijd de mee vliedende beekloop.  Pulle is dichtbij , als reeds het volgend privédomein zich aanbiedt, het 19° eeuwse Driehoekshof.  Een prachtig herenhuis van 10 + 3 traveeën en twee bouwlagen met kelderverdieping onder een complex leien dak.  We mogen zowaar dwars door de tuin met een enorme kasteeldreef die leidt naar de volgende rust in het Krabbelhof. 

 

Juist alweer een privédomein. De vernielde en verdwenen burcht werd op het einde van de 14de eeuw door Geeraert van Wezemaal gebouwd en in 1789 door brand vernield. De adellijke familie van de Werve d’ Immerseel werd in 1870 eigenaar van het herbouwde kasteel. Tijdens de tweede wereldoorlog en de Duitse bezetting was het kasteel eerst een opvang  voor kinderen, later diende het als verblijfplaats van Duitse en Canadeese militairen.  Na de val van twee vliegende bommen in de buurt die het kasteel grotendeels vernielden, werden de ruïnes einde 1945 opgeblazen. De huidige mooie villa werd opgetrokken vlak bij de plaats waar vroeger het kasteel stond. De familie van de Werve d’ Immerseel woont hier te midden een prachtig natuurgebied , waar we intens mogen van genieten aan de hand van een beklijvende wandellus. 

 

We maken ons op voor de laatste vijf kilometers. Grotendeels lopend langs zandwegels , brokkenpaden en graswegels in de richting van Pulderbos.  Door het centrum door bereiken we de Schoutvorsthoeve. De ankerijzers vermelden het bouwjaar 1715.  De Schout leidde er de rechtspraak van de hoofdrechtbank van Zandhoven.  Meteen het laatste wapenfeit van een schitterende wandeling langs talrijke kasteeldomeinen die uitzonderlijk hen deuren openden.  Klasse wat St-Amelberga ons bracht !

Geniet mee van enkele sfeerbeelden : 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate