EYK-AVS tochten door het Meetjesland

Geschreven door Ides Codde op 13-08-2012

Zaterdag ll. trekken we nog maar eens richting het rustige vlakke Meetjesland.  Vanuit hoofdplaats Eeklo organiseert wandelclub Op Stap door het Meetjesland immers haar EYK-AVS tochten . 

  

De naam Eeklo kan duidelijk gesplitst worden in twee delen : eke en lo. Het eerste verwijst naar de eik, terwijl lo een bosje van verspreide struik- en boombegroeiing aanduidt.  De naam verwijst dus naar een bos verspreide eikenbomen. Gelegen bovenop de zandrug die de streek doorkruist van west naar oost, vormde dit een duidelijk herkenningspunt voor de reizigers. 

 

Benieuwd wat de wandeling zou geven, bekijken we alsnog eventjes de omlopen , waarna we van start gaan voor een twintigtal kilometer.  We krijgen er een gratis jenever aangeboden, waarna we via een reeks openlucht kunstwerken het jaagpad langs het Schipdonkkanaal  opgestuurd worden. Het Schipdonkkanaal, een afleidingskanaal van de Leie loopt over een lengte van 56 km vanaf Deinze tot in Zeebrugge waar het uitmondt in de Noordzee. Het graven van het kanaal verliep tussen 1846 en 1860. Geruime tijd later ruilen we het jaagpad voor de typische rustige landelijke Meetjeslandse wegen. We genieten er volop van het vlakke open polderlandschap gekleurd met enkele idyllische keuterhoven.  Waarna we in een plaatselijke champignonkwekerij een eerste maal mogen rusten.  Ook hierna blijven hoofdzakelijk verharde landelijke wegen de hoofdtoon vormen van deze wandeling.  We volgen er de Plattelandsroute, die alle landelijke troeven van de streek uitspeelt.  

 

We trekken verder in de richting van Adegem, alweer een vrij drukke baan ons afzet in café ‘ Welkom’ voor een volgende rust.  Het is een typisch volkscafé waar de tijd duidelijk is blijven stilstaan.  Hierna volgen rustige slingerende betonwegen die ons andermaal naar het Schipdonkkanaal voeren.   Uitkijkend op het roerloze water , waarbij schichtige schuine bomen zich weerspiegelen stappen we verder.  Met het warme wandelweer maken we een bijkomende stop in het Koetshuis, blijkbaar ook de rust voor de 8 en 12 kilometer stappers. 

 

De Ravenschootbrug zorgt voor de intro richting Eeklo. Drukke wegen , een stuk Ringlaan en de plaatselijke industriezone zorgen voor weinig wandelplezier.  Met de jachthaven van Eeklo krijgen we zowaar toch nog een groen aantrekkelijk stuk , die met de Eekloose vaart een vervolg krijgt tot de aankomst.   Niettegenstaande een rustige wandeling door het Meetjesland blijven we wat op onze honger zitten.   Een weinig bekoorlijk traject in feite hoofdzakelijk over beton en asfaltwegen , de streek heeft heel wat meer te bieden. 

Geniet mee van enkele sfeerbeelden : 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate