Heerlijk wandelen in de bossen van Beernem

Geschreven door Walter Algoedt op 16-08-2012

15 augustus, traditiegetrouw organiseert wandelclub Beernem vanuit het Psychiatrisch centrum St-Amandus haar Internationale wandeltochten.  Het is hemels zomerweer , tijdens de dag zou de temperatuur zelfs gaan stijgen tot om en bij de 30° Celsius.  Gelukkig staat een bosrijke wandeling langsheen het gloednieuwe wandelnetwerk Bulskampveld op het programma , de bosrijkste in West-Vlaanderen zelf.  De bomenkruin zou er zorgen voor de broodnodige afkoeling , terwijl gouden zonnestralen zich door het bladerendek priemen. 

 

Het heerlijke wandelweer bracht reeds in de vroege ochtend menig wandelaar op de been , waarna we meteen via een eerste groene dreef de richting van de instellingshoeve opdraven.  Sint-Amandus is immers een stichting ten behoeve van zwakzinnigen , die alhier een gepaste behandeling of verzorging genieten.  Een integratie van onder meer werken op de boerderij hoort hierbij. De hoevegebouwen voorbij volgen we het educatief natuurpad. Talrijke plaatsen verwijzen er naar het woord veld. Het zijn woeste gronden, heide- en moerasgebieden , alhier wastines genaamd. In vroegere tijden was het Bulscampveld het grootste heidegebied in Vlaanderen, stukken ervan werden dan ook ontgonnen ten behoeve van de landbouw. Het gebied herbergt tal van educatieve elementen , zo werd in het streekhuis van Kasteel Lippensgoed een heuse tentoonstelling gerealiseerd door vzw Regionaal Landschap Houtland.  Via een klephekje bereikten we inmiddels het uitgebreide provinciaal domein Lippensgoed-Bulscampveld.  Een hemelse zwerftocht langs een labyrint van oogstrelende dreven staat te wachten. 

  

Het domein omtrekt inmiddels 235 ha openbaar grondgebied van West-Vlaanderen en is hiermee wellicht het grootste van de provincie. Dat het bos wel degelijk dient beheerd en onderhouden te worden stellen wij vast aan de hand van de verschillende informatie borden. Doelbewust wordt er ook aan boomkapping gedaan.  Exoten, uitheemse bomen die hier helemaal niet thuishoren en wild overheersende struiken gaan eruit.  Zodoende kan de heide zich terug in al haar schoonheid ontwikkelen. Grazende koeien zorgen ervoor dat het landschap kan herleven.  Over koeien gesproken trouwens , we naderen hoeve Colpaert.  En dan kunnen we niet omheen een lekker vers hoeve ijsje. Trouwens destijds werd alhier langs de grote muur tevergeefs naar aardolie gezocht. Het plaatselijke museum vertelt er u alles over. Verder konden we een kijkje nemen tot het vogelasiel , de kruidentuin en het museum van oude landbouwgetuigen.  Ook Loca Labora is er vertegenwoordigd, de organisatie die zich toelegt op biologische groenteteelt en een aantal gehandicapte mensen tewerkstelt.

 

Het erf afstappend bewonderen we wat verder het kasteel Lippensgoed. Samen met het provinciaal domein , het prachtige park , een cafetaria en een speelweide vormen ze de ideale plaats voor een zomerse dag volop natuurbelevenis.  Een open grote vlakte in beheer van Natuurpunt wordt in ere hersteld, destijds bleek het een vliegplein geweest te zijn. Een mooi gedicht van Geert De Kockere willen we u niet onthouden.  " Meersen zijn weiden waar sloten en grachten met water mogen morsen als zij het even niet meer kunnen slikken. Zij bedanken ons met een bloemetje. "

   

Boven de boomtoppen tekent zich opeens een scherp torentje af, wat er op wijst dat wij het kleine lieflijke Herstberge naderen. En al is het maar een knoopsgat groot toch heeft het een kasteel en een rijke geschiedenis. Sedert de fusie vormt Hertsberge een deelgemeente van Oostkamp. In het ontmoetingscentrum Bulscampveld genieten wij van een rust. 

 

Ook hierna volgt een drevenparadijs omgeven door in het groen verscholen riante villa's.  Aan de bosrand genieten wij van een veldkleurboek. Diverse kweekplanten in de omgeving van plantenbedrijf Neyrinck zorgen immers voor prachtige kleurtinten. In de loods van het tuinbouwbedrijf genieten we na van dit wondermooie natuurspektakel. Rest ons nog een boogscheut tot het Psychiatrisch Centrum , om deze bosrijke wandelhoogdag af te sluiten. 

Geniet mee van enkele sfeerbeelden : 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate