Paradijselijke herfsttocht vanuit Warsage

Geschreven door Walter Algoedt op 23-10-2012

In deze tijd van ’t jaar is de natuur op haar mooist. Landschappen gehuld in prachtige herfstdecor waarbij de geuren en kleuren volop tot hun recht komen nodigen uit om ons wandelplezier eens verder weg te gaan zoeken.  Het gaat vandaag dus richting Warsage, een deelgemeente van Dalhem in de provincie Luik aan de grote poort der Voerstreek.

 

 

Het is nog vrij rustig als we het dorp zaterdagmorgen binnenrijden, Warsage kan weliswaar buigen op een merkwaardige geschiedenis. 100 jaar lang werd het onafgebroken bestuurd door de vier Flechet burgemeesters. Dit verklaart meteen het borststandbeeld op het kerkplein. Vroeger was alhier ook een belangrijk goederenstation, die ervoor zorgde de steenkool uit de mijn van Trembleur naar zijn juiste bestemming te brengen. Maar goed we zijn gekomen om te stappen, nog maar net het cultureel centrum uit, krijgen we een rustige klim naar het kerkplein toe voorgeschoteld.  Na een grondig kijk op het monument Flechet en een ommetje rond de Sint-Pieterskerk worden we een smalle doorgang tussen twee muren ingestuurd.  Een spookstraatje … zou Halloween er voor iets tussenzitten ?  Wie weet ! En zo komen we het dorp uit , neerkijkend op enkele fraaie vergezichten en de dorpskern achter ons.  Alleen hiervoor  is de verre verplaatsing de moeite waard. 

 

Een veldweg geprangd tussen typische hagendoorn loodst ons hogerop. Wat is het hier heerlijk stil uitkijkend op dit prachtig stukje natuur.  Het is herfst en dus laten opmerkelijk veel paddenstoelen zich van hun schoonste kant zien.  Dit afgewisseld met de heerlijke landschapszichten, een mens zou er gaan van zweven.  Inmiddels laten onze kuitspieren zich voelen, niet verwonderlijk want het gaat gestaag omhoog langs een bosdoorsteek.  We zijn dan ook blij na een vijftal schitterende kilometers eventjes te mogen uitblazen.  

 

Uitgerust vatten we het tweede gedeelte aan, gelukkig heel wat vlakker. Al stappen op een soort plateau genieten we andermaal van de heerlijk gekleurde herfstparade.  Hier en daar toch wat bewoning in de locale natuursteen.  Prachtige boerderijen met arduinen ornementen rond poorten , vensters en deuren , typeren echt vakman werk.  Wat verder laat het Koningsbos zich gelden, juist met een bekoorlijke klim. Inmiddels priemt de zon tussen de herfstkruinen , het landschap wordt er alsmaar mooier van. 

 

In het plaatselijke sportcentrum van Dalhem krijgen we een tweede rust aangeboden. Ronden eventjes ’t Hof met een mooie bedehuis waarvan de toren het jaartal 1650 aantoont. Dalhem is vooral bekend omwille van haar indrukwekkend spoorwegviaduct middenin het glooiend landschap ingeplant. En zo kabbelt de wandeling rustig op haar einde, hier en daar nog een enig zicht op de typische hoevegebouwen .  In de zaal heerst inmiddels een joviale sfeer.  Luikse Bouletten met stroop en frieten , de streekspecialiteit laten zich bij menig wandelaar smaken.  Hierna is het tijd om afscheid te nemen van de gastvrije wandelclub Marcheurs de l’Alliance Warsage. Het was genieten van begin tot einde. 

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :

 

 

 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate