Voortreffelijke Nete & kastelentocht vanuit Berlaar

Geschreven door Patrick Olivier op 25-10-2012

Een gezamenlijke busuitstap is altijd gezellig en zo reizen in de vroege zondagochtend een ganse meute wandelaars van Voetje voor Voetje Gits af naar de provincie Antwerpen.  Ze zullen er deelnemen aan de 23ste Nete- & Kastelentocht in Berlaar.  Een prachtige wandeling langs de Grote-Netevallei , de kastelen van Berlaar , Gestel en het nabije Nijlen zou achteraf blijken.

 

Tijdens de gemoedelijke busreis van zo’n kleine twee uur , wordt nogal wat afgepraat over koetjes en kalfjes. Anderen maken van de gelegenheid gebruik nog een kleine snoezen slaap te doen.  Jullie kennen dit wel uit de kindertijd ‘ Snoezel, doezel gaap, snoezel doezel slaap ‘. Een behouden heenreis zet ons af aan het parochiecentrum Ballaer , alwaar we hartelijk worden opgevangen door een medewerker van Wsv Berchlaer.  Intussen zorgt onze reisleider voor de inschrijvingskaarten, handig meegenomen.  De uitbundige grote groep West-Vlamingen maakt zich op om te stappen, eerst nog eventjes de wandelkaart nakijken of een koffietje drinken en dan gaan we.

 

Sommigen onder ons voor het volle pakket van 30km , anderen doen het gezapig aan en kiezen voor een kleinere afstand.  Die trekken via de plaatselijke sporthal meteen het Berlaarhof in. Een mooi stukje Kempens erfgoed en ooit de woonst van de beroemde Wagnervertolker Ernest Van Dijck.  Via het stapveld , de Berlaarse sportinfrastructuur gaat het de richting uit van het Gerstelhof. Zoals de naam doet vermoeden, ligt dit monument in de pittoreske deelgemeente van Berlaar, Gestel. De oudste sporen van Gestelhof gaan terug tot de 15de eeuw. Het werd in de late 19de eeuw gerestaureerd en na een brand in 1914 volledig hersteld. Het Gestelhof is aan drie zijden door water omringd en ligt in een prachtig park. Het kasteel met de toegangspoort, de aansluitende remises en de witte boerderij met vierkante toegangstoren is, samen met het park, de vijvers en de toegangsdreven, sinds 1981 beschermd. Een van de mooiste plekjes van Berlaar vormt de waterburcht ‘ Rameyenhof ‘. Dit prachtige kasteel dateert van de 13de-14de eeuw en heeft een bijbehorende kasteelboerderij. 

 

Inmiddels stappen de overige afstanden al enige tijd langs de Grote Nete.   Via de kleine prachtige Sint-Lambertkerk en het Boerenkrijgmonument werd immers de dijk van deze Kempische rivier gevolgd. Ter hoogte van de oude herberg ‘ de Boek ‘ mogen we de andere kant van de dijk opdraven in de richting van Kessel.  In dit gebied liggen ook de ruïnes van het vroegere “Hof Ter Laeken” en het “Kesselhof”. Duidelijk zichtbaar zijn nog de oude slotgrachten en het kleine eiland van de waterburcht aan de oever van de Lindekensbeek. De Grote Nete blijft steevast onze metgezel, tot kleine wandelpaden de bovenhand nemen met een rust in het gehucht Bevel.  Aldaar wacht een lus met ondermeer een prachtige passage doorheen de bossen van Kruiskensberg en kapel met ommeganck.  Het is een oud bedevaartsoord waarvan de oorsprong zou teruggaan tot de 13de eeuw.  Hierna blijven we genieten van de prachtige herfstschakeringen , de talrijke bospaden zijn gretig bezaaid met prachtige paddenstoelen.   Zwammen van groot naar klein , en van klein naar groot zijn werkelijk een streling voor het oog.  Indrukwekkend zijn de talrijke vliegezwammen.

 

Ter hoogte van kasteel Rameyenhof  vervoegen we de kleinere afstanden. Een van de mooiste plekjes van Berlaar vormt de waterburcht ‘ Rameyenhof ‘. Dit prachtige kasteel dateert van de 13de-14de eeuw en heeft een bijbehorende kasteelboerderij.  De Nete vormt obligaat het laatste stukje wandelplezier van deze prachtige wandeling. Nog een gebruikelijk groepsfoto van Voetje voor Voetje en we kunnen meer dan tevreden huiswaarts keren.

Geniet mee van enkele sfeerbeelden : 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate