Met Wsv Wetteren voor de 58ste maal door de Tuinbouwstreek

Geschreven door Ides Codde op 30-10-2012

Wetteren , op een boogscheut van Gent staat vooral internationaal bekend om zijn uitgestrekte boom- en rozenkwekerij. Geen wonder dus dat de plaatselijke wandelsportvereniging , als een der oudste wandelclubs van ons land op de laatste zondag van oktober ‘ voettochten der tuinbouwstreek ‘ organiseert. Trouwens al aan haar 56ste editie toe, want in de beginjaren werd de wandeling zowel in het voorjaar en in het najaar gehouden.

 

Het Scheppersinstituut uitvalsbasis van de wandeling verlaten we via de achterzijde. Een betonweg leidt richting de plaatselijke industriezone, waarna landelijke wegen langsheen de Scheldevallei ons laten genieten van de licht vervroren velden en een fragiel opkomende zon.  Een brokkelpad en bosdoorsteek verder, met de St-Gertrudiskerk prominent in het gezichtsveld aanwezig laat ons uitdeinen in buurgemeente Laa rne.  Toeren wat rond de dorpskern tot het slotkasteel van Laarne.  Het is een der best bewaarde waterburchten van België. Gebouwd in de 12de-13de eeuw als feodale burcht rest hiervan nog slechts de prachtige vierkante donjon.  Het kasteel draagt de stempel van een middeleeuwse vesting maar evenzeer van een adellijk verblijf uit de 17de eeuw. Tegenwoordig wordt het bewoond door jonkheer Paul de Pessemier ’s Gravendries, die samen met zijn echtgenoot het 14de eeuws ingangspoortje , de kapel, de noordelijke vleugel en vier paviljoenen restaureerde.  Het kasteel is inmiddels ingericht als museum en herbergt een mooie collectie oude wapens en Europees zilverwerk.  In de bijgebouwen is een restaurant gevestigd.

 

Gelegen aan een kromming van de Schelde krijgen we een innig zicht op de rivier, trekken verder langs het kasteel via landelijke wegen naar het gehucht Veldekenslos.  Verderop wacht met het Prullenbos een uniek stukje natuur dat zijn puurheid wist te bewaren. De ontspannende boswandeling met fraaie herfstkleuren liet zich smaken.   Hierop volgend heerst verwarring , een pijl wijst links, een andere rechtdoor zonder specificering. We kiezen dan maar links enkele wandelaars volgend. De aardeweg brengt ons vrij landelijk op de kortste afstand en een rust in deelgemeente Wetteren Ten Ede. Hierna maken we een lus , aanvankelijk door de dorpskom en langsheen een stuk drukke baan.  Gelukkig wenkt een veldweg, slingerend door de Haaghoek gaat het de Molenweidewegel op. Lekkere stukken verhard en onverhard wisselen elkaar op. Een mooi stuk Scheldegebied in de richting van Melle, juist voor de Mellebrug duiken we het jaagpad op langs de Schelde uitkijkend op de roerloze oevers.   Wat later ruilen we het jaagpad voor een residentiële woonwijk.  De prachtige herfstdreven loodsen ons langs kasten van villa’s en zo andermaal naar de rust in Wetteren Ten Ede. 

 

Ondertussen prijken een goede 14km op de teller, tijd voor een stukje broodpudding en een geurige koffie.  Versterkt vatten we de laatste zes kilometers aan, opnieuw via het centrum en wat bebouwing. Ook nu duurt het maar eventjes, waarna landelijke wegen ons door de Bommels brengen. Terug uitkijkend op imposante villa’s vervolgen we de wandeling tussen het herfstgroen.  Het was ons opgevallen nog maar weinig van de Wetterse tuinbouwstreek opgemerkt te hebben.  Met de Dieweg en enkele brokkenpaden komt hier verandering, de eerste boomkwekerijen volgen elkaar vlug op. 

  

Om de wandeling af te sluiten mogen we nogmaals de Scheldedijk op , waarna smalle paden afgezoomd met knoerten van oude wilgen ons feilloos loodsen naar de eindmeet.  Wsv Wetteren wist ons te verrassen met een landelijke voettocht gespijsd met een heerlijk herfstzonnetje.

Geniet mee van enkele sfeerbeelden : 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate