Op Soepgroententocht vanuit Ename

Geschreven door admin op 06-11-2012

Een natte 1november, Allerheiligen bracht 700 wandelaars op het been voor de 10de editie van de Soepgroententocht van Gijope.   Wandelclub Comité 2000 Ename beloofde een mooie herfstwandeling langs een vernieuwd en verrassend parcours.

 

De dorpskern van Ename op zich is al een bezoekje waard. Het ganse dorp ademt geschiedenis uit. Er is niet enkel de archeologische site met de restanten van de oude Benedictijnenabdij.  In het dorp treft de wandelaar de prachtig gerestaureerde St-Laurentiuskerk met Mariagrot. De dorpspomp en schandpaal herinneren eveneens aan de vroegere heerlijkheid.  Wat verder heel toepasselijk voor deze dag het Allerheiligenkruis op het dorpsplein.  En uiteraard het PAM (Provinciaal Archeologisch Museum) gevestigd in het historische huis Beernaert, net naast de kerk.   

Met heel wat historische achtergrond kon men dus de wandeling aanvatten.  Onderweg konden talrijke stukjes natuurgebied ieder bekoren. Op een van de heuvels ietsje ten zuiden van de dorpskern ligt ’t Bos van Ename. Een historisch-ecologisch uitzonderlijk gebied dat in de middeleeuwen nauw verbonden was met de abdij. Maar ook de talrijke oude meanders en het nabijgelegen natuurgebied de Reytmeersen vormden unieke groenparels in dit mooi stuk Scheldegebied.

 

Via de Reytmeersen bereikte men Welden, gelegen tussen de heuvels der Vlaamse Ardennen en aan de rechteroever van de Schelde. Het dorp typeert zich landelijk, een dorp dus van boeren en veehouders met de kleine Romaanse Sint-Martinuskerk als baken. Op het kerkhof bevindt zich een opmerkelijke grafkapel van Hendrik-Karel Lambrecht bisschop van Gent.  De kapel der Congregatie daterend uit 1870 draagt een lange geschiedenis met zich mee. Ze werd destijds gebruikt voor zondagsschool, lering en andere godsdienstige oefeningen. Daar de schoolwet van 1879 besliste dat elke gemeente minstens een officiële staatsschool moest bezitten, werd de kapel vlug in schoollokaal herschapen, terwijl men naast de pastorij in allerijl de nieuwe school bouwde. Tegenwoordig is het Sint-Maartenshuis er ondergebracht. Een ontmoetingscentrum en dus dienst doende als rust van deze Soepgroententocht. 

   

Met de befaamde Ohiobrug over de Schelde en een stukje Nederename werd de terugweg aangevat. Alwaar voor elkeen een pakket bekende soepgroenten van Gijopé stond te wachten.

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate